Prvi
pregled

S pogovorom in pregledom v ustih ocenimo stanje tkiva okrog prizadetih zob ali implantatov.Pregled vključuje obsežno analizo vseh dejavnikov, ki privedejo do parodontalne bolezni oz. periimplantitisa.Zelo pomemben dejavnik za postavitev prave diagnoze in načrta zdravljenja je analiza rentgenskih slik. Slike zobovja lahko naredimo v ordinaciji ali jih pacienti prinesejo s seboj.

Group 2Created with Sketch.

Osnovno
zdravljenje

Cilj osnovnega zdravljenja je ustaviti napredovanje parodontalne bolezni oz. periimplantitisa in pozdraviti vnetje v ustih.Pri posegu vedno uporabimo anestezijo in naredimo vse, da zdravljenje ne bo neprijetno.Zdravljenje obsega odstranjevanje zobnega kamna in bakterijskega biofilma pod in nad nivojem dlesni, uporabo protibakterijskih učinkovin in izločanje ostalih dejavnikov, ki so pripeljali do pojava parodontalne bolezni oz. periimplantitisa.

Kirurška
faza

Namen kirurške faze je obnoviti tkivo, ki je prizadeto zaradi parodontalne bolezni oz. periimplantitisa. Po drugi strani pripravimo tkivo okrog zob ali implantatov tako, da omogočimo njihovo dolgoročno ohranitev.


Izvajamo jo izključno po zaključenem osnovnem zdravljenju. Vrste kirurških posegov:

1) preoblikovanje tkiva,
2) obnovitev tkiva okrog zob ali implantatov,
3) estetsko prekrivanje razgaljenih korenin zob/implantatov.

Pri načrtovanju zdravljenja in izvedbi posameznih faz zdravljenja sledimo konceptu zdravljenja parodontalne bolezni, ki se izvaja na Medicinski fakulteti na Dunaju in ga je potrdilo Združenje parodontologov Avstrije (www.oegp.at). Uspešnost poteka in rezultate zdravljenja ovrednotimo z merili kakovosti parodontalnega zdravljenja, ki jih je objavilo Združenje zobozdravnikov v Švici (www.sso.ch).